ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ | AUTONOMOUS CITIZENS LAB 2020-2023

«Από την εμπειρία που έχει αποκτηθεί μέσω της καθημερινής μας επαφής με τους φιλοξενούμενους ασυνόδευτους ανήλικους, είναι φανερό πως μετά την ενηλικίωσή τους αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες κατά τη διαδικασία αυτονόμησής τους. Το 2020 αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε ένα έργο που θα μας δώσει τα εργαλεία να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας προκειμένου να υποστηρίξουμε συντονισμένα και μαζικά τις προσπάθειες ασυνόδευτων ανηλίκων, νέων προσφύγων και μεταναστών για ουσιαστική αυτονόμηση και ένταξη στην ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για το Εργαστήριο Αυτόνομης Διαβίωσης που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund.» Το 2023 το έργο ολοκληρώθηκε αφού προσέφερε υποστήριξη σε περισσότερους από 100 νέους! Ο ΣΜΑΝ συνεχίζει να στηρίζει και να ενδυναμώνει τους έφηβους και τους νέους που φιλοξενούνται στα Κέντρα Φροντίδας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και όταν πια ενηλικιώνονται και χρειάζεται να αποχωρήσουν, ο ΣΜΑΝ παραμένει δίπλα τους αρωγός στα επόμενα βήματά τους.

Τι ήταν το Εργαστήριο Αυτόνομης Διαβίωσης;
Tο «Εργαστήριo Αυτόνομης Διαβίωσης» πρότεινε ενέργειες οικονομικής και κοινωνικής ενδυνάμωσης των ασυνόδευτων ανηλίκων πριν και μετά την ενηλικίωση τους, με στόχο την αυτονόμησή τους σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Ποιοι μπορούσαν να δηλώσουν συμμετοχή;
Το έργο απευθυνόταν σε ασυνόδευτα ανήλικα αγόρια και κορίτσια 16 – 18 ετών, πρόσφυγες/αιτούντες άσυλο, καθώς και σε άνδρες και γυναίκες πρόσφυγες/αιτούντες άσυλο και μετανάστες/στριες, ηλικίας 18 – 22 ετών, οι οποίοι/ες δεν διαθέτουν υποστηρικτικό οικογενειακό δίκτυο στην Ελλάδα (και οι οποίοι/ες έχουν καλή γνώση είτε της ελληνικής είτε της αγγλικής γλώσσας).

Τι κάνουν όσοι συμμετέχουν στο Εργαστήρι;
Όσοι συμμετείχαν στο «Εργαστήριo Αυτόνομης Διαβίωσης» είχαν υποστήριξη εξατομικευμένη με στόχο την επαγγελματική και κοινωνική τους ενδυνάμωση. Οι ωφελούμενοι έλαβαν υπηρεσίες εργασιακής συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, συμμετείχαν σε δράσεις εκπαιδευτικής και επαγγελματικής κατάρτισης, έφτιαξαν το βιογραφικό τους και υποστηρίζθηκαν στην προσπάθεια εύρεσης και διατήρησης εργασίας. Ταυτόχρονα, οι ωφελούμενοι υποστηρίχθηκαν στην προσπάθεια αναζήτησης σπιτιού και μόνιμης κατοικίας, δημιουργίας και διεύρυνσης κοινωνικού κύκλου μέσα από συμμετοχή σε διάφορες δράσεις ενίσχυσης του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Δίκτυο Εταιριών Συνεργατών
Το «Εργαστήρι Αυτόνομης Διαβίωσης» είναι η φυσική συνέχεια του έργου του ΣΜΑΝ προς τους ασυνόδευτους ανήλικους και τους νέους που πέρασαν από τον ξενώνα φιλοξενίας. Πρόκειται ουσιαστικά για μία συντονισμένη προσπάθεια να ενισχυθεί και να θεσμοθετηθεί ένα δίκτυο προστασίας, με δράσεις ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και ανάπτυξης των δεξιοτήτων, με στόχο την υποστήριξη των παιδιών και νέων κατά τη διαδικασία της αυτονόμησής τους και της εξασφάλισης αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης μετά την ενηλικίωση τους.

Για να μπορέσει να γίνει αυτό πραγματικότητα χρειάζεται η κινητοποίηση και η ενεργοποίηση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας, που θα υποστηρίξει έμπρακτα τους συγκεκριμένους νέους πολίτες προσφέροντας ίσες ευκαιρίες απασχόλησης και κοινωνικοποίησης.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΜΑΝ δημιούργησε ένα Δικτύου Εταιριών Συνεργατών το οποίο φιλοδοξεί να φέρει εταιρείες και επιχειρήσεις ένα βήμα πιο κοντά στους ωφελούμενους του έργου και να ενεργοποιήσει ευκαιρίες συνεργασίας. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται αμφίδρομη προετοιμασία τόσο των εν δυνάμει εργαζομένων όσο και των εν δυνάμει εργοδοτών.

Το «Εργαστήρι Αυτόνομης Διαβίωσης» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τον ΣΜΑΝ, Σύλλογο Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now.

Περισσότερα για το Active citizens fund μπορείτε να δείτε εδώ: www.activecitizensfund.gr

Σχετικά με το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του ΕΟΧ:

Η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία υπέγραψαν το 1992 Σύμφωνο Συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργώντας τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ). Ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ΕΟΧ, γνωστότερος ως EEA Grants, είναι ένα εργαλείο χρηματοδοτικής ενίσχυσης που δημιουργήθηκε από τις τρεις αυτές χώρες και είναι διαθέσιμο σε 15 χώρες-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.

Τη διαχείριση του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now.

Δείτε περισσότερα: www.eeagrants.org / www.norwaygrants.org

Σχετικά με το Ίδρυμα Μποδοσάκη:

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη ιδρύθηκε το 1972 από τον Πρόδρομο – Μποδοσάκη Αθανασιάδη, ο οποίος αποφάσισε να διαθέσει την περιουσία του για την προώθηση της εκπαίδευσης, της υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Επιπλέον, το Ίδρυμα υποστηρίζει ΜΚΟ που εργάζονται με κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Το Ίδρυμα Μποδοσάκη έχει βαθιά γνώση του κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού τομέα στην Ελλάδα και από τη στιγμή της ίδρυσής του ως σήμερα έχει διαχειριστεί περισσότερα από €400 εκατομμύρια, που έχουν δαπανηθεί δίνοντας έμφαση στη μείωση της ανισότητας των ευκαιριών, στην εκπαίδευση των νέων, στη βελτίωση ιατρικών και ερευνητικών υποδομών και στην προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Δείτε περισσότερα www.bodossaki.gr

Σχετικά με το SolidarityNow: 

Το SolidarityNow (SN) είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2013 για να ανταποκριθεί στις ανάγκες και να διασφαλίσει τα δικαιώματα των πιο ευπαθών και περιθωριοποιημένων ομάδων, χωρίς διάκριση. Τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ εκτεταμένες δράσεις υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη χώρα. Όραμα του οργανισμού είναι να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων και να τους ενδυναμώσει ώστε να διεκδικήσουν μια δικαιότερη κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Το όραμα γίνεται πράξη μέσα από τρεις βασικούς στρατηγικούς πυλώνες: α) Προάσπιση της ασφάλειας και προστασίας, β) Υποστήριξη των ευκαιριών βιοπορισμού και της ένταξης στην αγορά εργασίας, γ) Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της κοινωνίας των πολιτών και προάσπιση των αξιών μιας ανοιχτής κοινωνίας. Το SolidarityNow έχει υποστηρίξει μέχρι σήμερα 300.000 ανθρώπους, τόσο μέσω της απευθείας υλοποίησης προγραμμάτων όσο και μέσω δωρεών για την στήριξη δράσεων της κοινωνίας των πολιτών. Μέσω των δωρεών του, το SN έχει μέχρι σήμερα υποστηρίξει οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την υλοποίηση 73 προγραμμάτων, συνολικού ύψους 14,4 εκ. ευρώ.

Δείτε περισσότερα www.solidaritynow.org