Ο ΣΜΑΝ διοργανώνει Σεμινάριο Εκπαίδευσης Φροντιστών σε Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων | Πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή
Το σεμινάριο Εκπαίδευσης Φροντιστών σε Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες πρόσφυγες/αιτούντες άσυλο και μετανάστες/στριες, άνω των 18, οι οποίοι/ες έχουν καλή γνώση είτε της ελληνικής είτε της αγγλικής γλώσσας, οι οποίοι εργάζονται ή σκοπεύουν να εργαστούν σε δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν άμεσα με τον ΣΜΑΝ στο τηλέφωνο +30 211 1184269 & 210 3813290 και στο email lab@sman-athens.org ή και στο facebook @smaathens.org για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους δηλώνοντας ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο & γλώσσα επικοινωνίας: επιλογή τμήματος μεταξύ ελληνικών/αγγλικών και σημείωση ποια είναι η μητρική τους γλώσσα.
Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί στο κέντρο της Αθήνας, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, σε ολιγομελή τμήματα, τηρώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ σχετικά με τη λοίμωξη COVID-19 και τα μέτρα πρόληψης διασποράς του ιού. Το πρώτο τμήμα θα υλοποιηθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου και θα δοθεί προτεραιότητα σε πρώην ασυνόδευτους ανήλικους. Οι ακριβείς ημερομηνίες και το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθούν σύντομα στην ιστοσελίδα του ΣΜΑΝ.
Κατά τη διάρκεια του τετραήμερου σεμιναρίου θα καλυφθούν οι ακόλουθες ενότητες:
1η μέρα: εισαγωγή, προσφυγική κρίση, νομικό πλαίσιο προστασίας και ένταξη ασυνόδευτων ανηλίκων, αγωγή υγείας, σωματική υγεία, λειτουργικότητα και υγιεινή των χώρων της κατοικίας,
2η μέρα: ψυχική υγεία, κανονισμοί ασφάλειας κτηρίων και ατυχήματα, πρώτες βοήθειες,
3η μέρα: λειτουργία δομών φιλοξενίας, ρόλος του φροντιστή, βασικές αρχές παροχής υπηρεσιών διερμηνείας,
4η μέρα: διαχείριση κρίσεων, εργασιακό άγχος, κλείσιμο.
Εισηγητές των θεματικών θα είναι επαγγελματίες του χώρου με εμπειρία στην ομάδα στόχου.
Το σεμινάριο Εκπαίδευσης Φροντιστών σε Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων είναι μία από τις παράλληλες δράσεις που υλοποιούνται στο Εργαστήριο Αυτόνομης Διαβίωσης, το οποίο προτείνει ενέργειες οικονομικής και κοινωνικής ενδυνάμωσης των ασυνόδευτων ανηλίκων πριν και μετά την ενηλικίωση τους, με στόχο την αυτονόμησή τους σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Οι συμμετέχοντες στο «Εργαστήρι Αυτόνομης Διαβίωσης» έχουν υποστήριξη εξατομικευμένη με στόχο την επαγγελματική και κοινωνική τους ενδυνάμωση. Οι ωφελούμενοι λαμβάνουν υπηρεσίες εργασιακής συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, συμμετέχουν σε δράσεις εκπαιδευτικής και επαγγελματικής κατάρτισης, ετοιμάζουν το βιογραφικό τους και υποστηρίζονται στην προσπάθεια εύρεσης και διατήρησης εργασίας. Ταυτόχρονα, οι ωφελούμενοι θα υποστηρίζονται στην προσπάθεια αναζήτησης σπιτιού, δημιουργίας και διεύρυνσης κοινωνικού κύκλου μέσα από συμμετοχή σε διάφορες δράσεις ενίσχυσης του διαπολιτισμικού διαλόγου.
Το «Εργαστήρι Αυτόνομης Διαβίωσης» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τον ΣΜΑΝ, Σύλλογο Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων.
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now.
Περισσότερα για το Active citizens fund μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα: www.activecitizensfund.gr
Ο Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων είναι αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό σωματείο (ΝΔ1010/72), που ιδρύθηκε το 1924 με κύριο δωρητή τον Εμμανουήλ Μπενάκη. Διαχρονικά το έργο του ΣΜΑΝ προσαρμόστηκε και κλήθηκε να καλύψει τις εκάστοτε κοινωνικές ανάγκες, πάντα μέσα από εξειδικευμένη, σύγχρονη και υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών με κύρια χαρακτηριστικά το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη φροντίδα οικογενειακού τύπου. Κύριος σκοπός του ΣΜΑΝ είναι η προστασία ανηλίκων και νέων που βρίσκονται σε κίνδυνο και σε κατάσταση ανάγκης ανεξαρτήτως εθνικής/φυλετικής προέλευσης, θρησκευτικών πεποιθήσεων και σεξουαλικού προσανατολισμού.
Περισσότερα για τον Σύλλογο Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα: www.sman-athens.org