ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ | AUTONOMOUS CITIZENS LAB

«Από την εμπειρία που έχει αποκτηθεί μέσω της καθημερινής μας επαφής με τους φιλοξενούμενους ασυνόδευτους ανήλικους, είναι φανερό πως μετά την ενηλικίωσή τους αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες κατά τη διαδικασία αυτονόμησής τους. Το 2020 αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε ένα έργο που θα μας δώσει τα εργαλεία να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας προκειμένου να υποστηρίξουμε συντονισμένα και μαζικά τις προσπάθειες ασυνόδευτων ανηλίκων, νέων προσφύγων και μεταναστών για ουσιαστική αυτονόμηση και ένταξη στην ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για το Εργαστήριο Αυτόνομης Διαβίωσης που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund.»

Τι είναι το Εργαστήριο Αυτόνομης Διαβίωσης;
Tο «Εργαστήρι Αυτόνομης Διαβίωσης» προτείνει ενέργειες οικονομικής και κοινωνικής ενδυνάμωσης των ασυνόδευτων ανηλίκων πριν και μετά την ενηλικίωσης τους, με στόχο την αυτονόμησή τους σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Ποιοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή;
Το έργο απευθύνεται σε ασυνόδευτα ανήλικα αγόρια και κορίτσια 16 – 18 ετών, πρόσφυγες/αιτούντες άσυλο, καθώς και σε άνδρες και γυναίκες πρόσφυγες/αιτούντες άσυλο και μετανάστες/στριες, ηλικίας 18 – 22 ετών, οι οποίοι/ες δεν διαθέτουν υποστηρικτικό οικογενειακό δίκτυο στην Ελλάδα (και οι οποίοι/ες έχουν καλή γνώση είτε της ελληνικής είτε της αγγλικής γλώσσας).

Πώς μπορεί κάποιος να δηλώσει συμμετοχή;
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν άμεσα με τον ΣΜΑΝ στο τηλέφωνο 210-3813290 και στο email lab@sman-athens.org ή και στο facebook@smaathens.org για να κλείσουν ραντεβού με την αρμόδια σύμβουλο Επαγγελματικής και Προσωπικής Ανάπτυξης.

Τι θα κάνουν όσοι συμμετέχουν στο Εργαστήρι;
Όσοι συμμετέχουν στο «Εργαστήρι Αυτόνομης Διαβίωσης» θα έχουν υποστήριξη εξατομικευμένη με στόχο την επαγγελματική και κοινωνική τους ενδυνάμωση. Οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν υπηρεσίες εργασιακής συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους θα συμμετέχουν σε δράσεις εκπαιδευτικής και επαγγελματικής κατάρτισης, θα συντάξουν το βιογραφικό τους και θα υποστηριχθούν στην προσπάθεια εύρεσης και διατήρησης εργασίας. Ταυτόχρονα, οι ωφελούμενοι θα υποστηριχθούν στην προσπάθεια αναζήτησης σπιτιού και μόνιμης κατοικίας, δημιουργίας και διεύρυνσης κοινωνικού κύκλου μέσα από συμμετοχή σε διάφορες δράσεις ενίσχυσης του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Παράλληλες δράσεις
Στο πλαίσιο του «Εργαστηρίου Αυτόνομης Διαβίωσης» ο ΣΜΑΝ έχει προγραμματίσει διάφορες δράσεις που θα ενισχύσουν τους συμμετέχοντες όπως:
– σεμινάριο εκπαίδευσης φροντιστών που επιθυμούν να εργαστούν σε δομές φιλοξενίας
– εργαστήρι ραδιοφωνίας που θα ενισχύσει τον διαπολιτισμικό διάλογο
– συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις

Δίκτυο Εταιριών Συνεργατών
Το «Εργαστήρι Αυτόνομης Διαβίωσης» είναι η φυσική συνέχεια του έργου του ΣΜΑΝ προς τους ασυνόδευτους ανήλικους και τους νέους που πέρασαν από τον ξενώνα φιλοξενίας. Πρόκειται ουσιαστικά για μία συντονισμένη προσπάθεια να ενισχυθεί και να θεσμοθετηθεί ένα δίκτυο προστασίας, με δράσεις ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και ανάπτυξης των δεξιοτήτων, με στόχο την υποστήριξη των παιδιών και νέων κατά τη διαδικασία της αυτονόμησής τους και της εξασφάλισης αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης μετά την ενηλικίωση τους.
Για να μπορέσει να γίνει αυτό πραγματικότητα χρειάζεται η κινητοποίηση και η ενεργοποίηση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας, που θα υποστηρίξει έμπρακτα τους συγκεκριμένους νέους πολίτες προσφέροντας ίσες ευκαιρίες απασχόλησης και κοινωνικοποίησης.
Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΜΑΝ σκοπεύει να δημιουργήσει ένα Δικτύου Εταιριών Συνεργατών το οποίο φιλοδοξεί να φέρει εταιρείες και επιχειρήσεις ένα βήμα πιο κοντά στους ωφελούμενους του έργου και να ενεργοποιήσει ευκαιρίες συνεργασίας. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται αμφίδρομη προετοιμασία τόσο των εν δυνάμει εργαζομένων όσο και των εν δυνάμει εργοδοτών.

Το «Εργαστήρι Αυτόνομης Διαβίωσης» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τον ΣΜΑΝ, Σύλλογο Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now.

Περισσότερα για το Active citizens fund μπορείτε να δείτε εδώ: www.activecitizensfund.gr